Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Περί ΨΥΧΗΣ


 1. Από το βιβλίο του Γιάννη Σμυρνιωτάκη  διαβάζω:¨Η παγκόσμια πνευματική κληρονομιά της ανθρώπινης νόησης,είναι πλέον σωρευτικά τόσο μεγάλη, που μόνο αποσπασματικά μπορεί να γίνει γνωστή. Ετσι,η ανθολόγηση σημαντικών φράσεων που έχουν γραφεί ή ειπωθεί από μεγάλες προσωπικότητες,κρίνεται αναγκαία για τους λάτρεις του πνεύματος. Και συμπληρώνω εγώ, πόσων καθημερινών λέξεων ή φράσεων ,όπως:¨Πνεύμα,Ψυχή,Ολιγάρκεια,Πεπρωμένο, Πάθη, Παιδεία, Σεμνοτυφία,Σωφροσύνη και πλήθος άλλων πολλών, γνωρίζουμε την αληθινή έννοια-σημασία τους ---την ιστορία τους και τη σχέση τους με τον άνθρωπο;΄Πιστεύω πως αυτό "το φροστιστήριο"  που ανοίγουμε σήμερα είναι μοναδικό και μετέχει ελεύθερα όποιος αγαπά τη γνώση και τη συνειδησιακή του ύπαρξη.Ξεκινάμε από τον όρο:"Ψυχή" .Θα παρατεθούν παρακάτω ,Γνωμικά,ρήσεις,φράσεις από λογοτεχνικά κείμενα,σοφά λόγια,ευφυολογήματα, εκκλησιαστικά ρητά,παροιμιακές και ιστορικές φράσεις!!!
 2. Περί Ψυχής
 3. ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΟΡΟΥ:Η άυλη πνευματική φύση του ανθρώπου, που μετέχει στη θεΪκή και θεωρείται ότι εξακολουθεί να υπάρχει και μετά θάνατον.
 4. Σοφά Λόγια:¨Η Ψυχή είναι αθάνατη ,αγέραστη και ζει αιώνια(ΦΩΚΥΛΙΔΗΣ)
 5. Τις μεν πόλεις πρέπει να τις στολίζουμε με αφιερώματα,τις δε ψυχές με μαθήματα /καλλιέργεια(ΣΩΚΡΑΤΗΣ)
 6. Η σάρκα είναι στάχτη και η ψυχή φλόγα(Β.ΟΥΓΚΏ)
 7. Η ψυχή έχει κάποια μαντική δύναμη(ΠΛΑΤΩΝ)
 8. Υπάρχει μια θεότητα μέσα στο στήθος μας(ΟΒΙΔΙΟΣ)
 9. Κάθε πάθος της ψυχής είναι εχθρός της σωτηρίας της(ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ)
 10. Σαν τους ζητιάνους είναι οι αφοσιωμένες ψυχές,ζουν με ό,τι τους προσφέρουν οι άλλοι(ΝΤΙ.ΝΤΙΝΤΕΡΟ)
 11. Μην έχεις τα βιβλία για άγια βρύση,απ'όπου ξεδιψάει πάντα κανείς.Ποτέ σου τη δροσιά δεν θα τη βρεις,αν μέσα από την ψυχή σουδεν αναβλύσει.(Γ.ΓΚΑΙΤΕ)
 12. Ακολούθα πάντα,δίχως να ρωτάς ψυχή καλύτερή σου.(Ν.ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ)
 13. Οι μεγαλύτερες απολαύσεις του ανθρώπου συνδέονται με την ικανοποίηση των αιτημάτων της ψυχής του, τα οποία στρέφονται  σε σφαίρες που βρίσκονται μακριά από τον υλικό κόσμο.(Ν.ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ).
 14. Κάθε πράξη είναι ενέργεια της ψυχής με μέσο το σώμα.(ΔΙΔΥΜΟΣ)
 15.  Όταν ο άνθρωπος πεθαίνει,πεθαίνει και το θνητό του μέρος,ενώ το αθάνατο ξεφεύγει το θάνατο και παραμένει σώο και αδιάφθορο.Περισσότερο απ'όλα η ψυχή είναι αθάνατη και άφθαρτη.(ΣΩΚΡΑΤΗΣ)
 16. Οι άνθρωποι που έχουν μικρές ψυχές προξενούν  μεγάλα καλά (ΓΚΑΙΤΕ)
 17. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως η ψυχή είναι άφθαρτη και πως η δράση της εξακολουθεί επ'άπειρον.Είναι σαν τον ήλιο που μας φαίνεται πως δύει τη νύχτα, ενώ στην πραγματικότητα πάει να μεταδώσει το φως του αλλού.(ΓΚΑΙΤΕ)
 18. Η ανθρώπινη ψυχή έχει περισσότερη ανάγκη του ιδανικού παρά του πραγματικού. Με το πραγματικό ζει κανείς, με το ιδανικό υπάρχει.Λοιπόν θέλετε να λογαριάσουμε τη διαφορά;΄Τα ζώα ζουν ,οι άνθρωποι υπάρχουν.
 19. Ψυχή του πολιτισμού μας είναι ο πολιτισμός της ψυχής.
 20. Η ψυχή μας είναι μια παλαίστρα,όπου χτυπιούνται και ματώνονται--μέρα και νύχτα--το "τοθέλω" με το "πρέπει"(Ι.ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ)
 21. Το ξίφος τρυπά το σώμα αλλά την ψυχή  τα λόγια.
 22. Η ψυχή μας τότε  μόνο επικοινωνεί με το Θεό,όταν μένει εκστατική και άφωνη μπρος στην ωραιότητα και αρμονία της φύσης.(ΣΩΚΡΑΤΗΣ)
Είναι πιο εύκολο να μεταδοθεί ένα μήνυμα από μια ήπειρο σε μια άλλη ,παρά από μια ψυχή σε μια άλλη ψυχή(.ΟΛΓΑ  ΒΟΤΣΗ)
 1. ΦΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
 2. Καμαρώνω  την ψυχή του ανθρώπου,καμιά δύναμη ουρανού και γης δεν είναι τόσο μεγάλη. Κουβαλούμε μέσα μας την παντοδυναμία και δεν το ξέρουμε. Καταπλακώνουμε τη ψυχή μας με κρέατα και ξίγκια χωρίς να μάθουμε τί είμαστε και τί μπορούμε. Ποια άλλη δυμαμη στον κόσμο μπορεί να δει κατάματα χωρίς να τυφλωθεί, την αρχή και το τέλος του κόσμου;΄
 3. Μεγάλο πράγμα να μπορέσεις να φιλιώσεις μέσα σου τους δύο προαιώνιους οχτρούς, ψυχή και σάρκα.Ναγεμίσεις σάρκα την ψυχή σου και ψυχή τη σάρκα σου.
 4. Μια φλόγα είναι η ψυχή του ανθρώπου, ένα πύρινο πουλί, που πηδάει από κλαρί σε κλαδί,από κεφάλι σε κεφάλι και φωνάζει:¨"Δεν μπορώ να σταθώ,δεν μπορώ να καώ, κανένας δεν μπορεί να με σβήσει". Δέντρο,φωτιά,γίνεται όλο μεμιάς το σύμπαντο. Ανάμεσα από τους καπνούς και τις φλόγες αναπαμένος στην κορυφή της πυρκαγιάς, κρατώ αμόλευτο,δροσερό ,γαλήνιο,τον καρπό της φωτιάς, το  φως(Ν.ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ)
 5. Κράτα,όπως το σώμα σου,έτσι και  την ψυχή σου,καθαρή για τον εαυτό σου,όχι για τους άλλους.Το έργο, που είναι προορισμός σου να εκπληρώσεις,είναι ο εαυτός σου.Η  τελείωση του εαυτού σου.Όλα τα άλλα έρχονται ύστερα.(ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ  ΚΟΡΝΑΡΟΣ)
 6. Η Ψυχή κατασκευάζει τις έννοιες,αφού δεχθεί πληροφορίες από τις αισθήσεις ,που είναι μικρές πόρτες της. Απ'αυτές η πιο ευγενική είναι η όραση,απ'όλες δε ,η πλέον δουλική η αφή. Δυνάμεις της ψυχής είναι ο νούς,η φαντασία και η μνήμη.Η μνήμη είναι μια χάλκινη πινακίδα πάνω στην οποία ο νους εγγράφει και εγχαράσσει τις έννοιες. Και είναι άξιος κάθε επαίνου αυτός που εγγράφει θεΪκές έννοιες σ'αυτήν.(ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ)
 7. Πρέπει ευθύς και εξαρχής όταν η ψυχή είναι εύπλαστη και απαλή και όπως το κερί μπορεί να δουλευτεί και ν'αλλάξει μορφή,να επεμβαίνουμε, για να την εξασκούμε στις καλές πράξεις.(Μ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου