Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Ελαττωματικά γονίδια!

Πριν πολλά χρόνια όταν υπηρετούσα ως δάσκαλος σε κάποιο ορεινό χωριό της Ζακύνθου σε μονοθέσιο σχολείο,μου κίνησε την περιέργεια ότι από τα 42 παιδιά του σχολείου πάνω από τα μισά είχαν επώνυμο "Πυλαρινός/ού και τα υπόλοιπα Τσουκαλάς/ά και ερωτώντας τότε τον Γραμματέα της Κοινότητος που ήταν και ληξίαρχος μου απάντησε εντελώς φυσιολογικά γιαυτόν :--Α! δασκαλέ μου  από την εποχή της Βενετοκρατίας σε αρκετά χωριά συνέβαινε το φαινόμενο της επιμειξίας δηλαδή  παντρεύονταν συγγενείς μεταξύ τους ήσυνεβρίσκονταν παράνομα! Οι επιπτώσεις φαίνονταν μέσα στην τάξη από τα παιδιά τα οποία πολλά από αυτά είχαν διάφορες γενετικές ανωμαλίες όπως νοητική καθυστέρηση,προβλήματα όρασης,ακοής,έλλειψης προσοχής και διάφορες άλλες πνευματικέςή σωματικές δυσλειτουργίες!
Πέρασαν τα χρόνια έφυγα για την Αθήνα διδάσκοντας σε πολυθέσια σχολεία και έβλεπά να υπάρχει το φαινόμενο σε μικρότερη κλίμακα! ΈΚΤΟΤΕ ζητούσα την επιστημονικήβάση μέσα πάντοτε από διάφορα βιβλία,εγκυκλοπαίδειες... ώσπου ένα αρθρο που διάβασα προσφάτως σε ένα επιστημονικό περιοδικό, πιστεύω, ότι μου έδωσε αρκετές απαντήσεις στο μεγάλο  θέμα του ανθρώπινου γονιδιώματος ,ΓΙΑΥΤΌ και το αναδημοσιεύω αυτούσιο γιατίχρειαζόμαστε πληροφόρηση ιδιαίτερα στην εποχή μας! Διαβάστε το  σας παρακαλώ!!
Η ευπάθεια της ανθρώπινης φυλής σε αρκετές ασθένειες οφείλεται στην διαδεδομένη ενδογαμία που σημειώθηκε στις απαρχές  της εξελικτικής ιστορίας μας, όπως αναφέρει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο τεύχος της επιθεώρησης"Publik library ofSciense Biology".
Βρετανοί επιστήμονες των Πανεπιστημίων του Εδιμβούργου,του Μπάθ και του Σάνεξ ανέλυσαν το γονιδίωμα του ανθρώπου και του χιμπατζή και κατέληξαν ότι και τα δύο είδη παρουσιάζουν επιβλαβή γενετικά ελαττώματα,επειδή προέρχονται από έναν κοινό προγονο--τον περίφημο "χαμένο κρίκο"--που στο μακρινό παρελθόν( πριν από  6-7 εκατομ.χρόνια) επιβίωνε σε πολύ μικρούς πληθυσμούς,ίσως και 10.000. Ως αποτέλεσμα ,εκείνες τις περιόδους σημειωνόταν εκτεταμένη ενδογαμία και οι ανεπιθύμητες και επικίνδυνες γενετικές μεταλλαγές" ανακυκλώνονταν" εμποδίζοντας την διαδικασία της φυσικής επιλογής να τις εξαλείψει.
Οι επιστήμονες συνέκριναν τα γονιδιώματα των δύο ειδών με το αντίστοιχο των ποντικιών και των αρουραίων και εντόπισαν με ακρίβεια ότι τα λάθη στις αλληλουχίες τουDNA  του ανθρώπου και του χιμπατζή καθιστούν ελαττωματικό τον έλεγχο του πότε τα γονίδια ενεργοποιούνταικαι πότε ανενεργοποιούνται, με αποτέλεσμα να είμαστε πιο ευπαθείς σε ασθένειες όπως ο καρκίνος.Τα ποντίκια και οι αρουραίοι δεν είχαν ποτέ  τέτοιο πρόβλημα. 
Εξελίχτηκαν μέσα  από τεράστιους προγονικούς πληθυσμούς με αποτέλεσμα να αναπτύξουν 
καλύτερους μηχανισμούς ελέγχου της έκφρασης των γονιδίων τους.
Τα ευρήματα προσθέτουν κύρος στην ευρέως αποδεκτή θεωρία ότι τα ιδιαίτερα γενετικά χαρακτηριστικά αρκετών ειδών αναπτύχθηκαν λόγω  "εξελικτικών μποτιλιαρισμάτων", σε περιόδους δηλαδή της ιστορίας που μόνο ένας μικρός αριθμός του συγκεκριμένου είδους κατόρθωνε να επιβιώσει. Παράλληλα καταφέρουν ένα ακόμη πλήγμα στην υποτιθέμενη ανωτερότητα του είδους μας. "Τελικά δεν είμαστε ένας εξελικτικός θρίαμβος" σημείωσε  ο Μάρτιν Λέρτσερ του Πανεπιστημίου του Μπαθ. "Έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε το είδος μας
την κορωνίδα της εξέλιξης. Τα τρωκτικά όμως ελέγχουν τα γονίδιά τους με μεγαλύτερη ακρίβεια απ'ό,τι εμείς!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου