Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

ΠΕΡΙ ΠΙΣΤΕΩΣ



ΕΝΝΟΙΑ  ΤΟΥ ΟΡΟΥ:¨Η  βεβαιότητα ότι ένα πρόσωπό ή ένας σκοπός έχει μια σημαντική ηθική αξία./Η βεβαιότητα ότι υπάρχει ανώτερη από τον άνθρωπο  και από κάθε είδους φυσικές δυνάμεις,δημιουργική δύναμη.Γενικά καθιερώθηκε να σημαίνει το αίσθημα εμπιστοσύνης προς το Θεό.(Η  προς τον συνάνθρωπο πίστη,καλείται σήμερα Εμπιστοσύνη και η προς τον εαυτό μας πίστη καλείται Αυτοπεποίθηση).
Σοφά λόγια για την Πίστη:¨1) Καμιά σιδερένια αλυσίδα και καμιά  κτηνώδης βία,οποιασδήποτε μορφής δεν μπορεί να αναγκάσει την ανθρώπινη ψυχή να πιστέψει ή να μην πιστέψει.
2)Ο σημερινός άνθρωπος έχει καταντήσει λεία της δύναμης,γιατί λείπει σ'αυτόν η πίστη σε κάποια αρχή ηθικών αξιών.
3)Δεν μπορούμε να ζούμε με πιθανότητες.Ηπίστη με την οποία μπορούμε ναζούμε θαρραλέα και να πεθαίνουμε ειρηνικά πρέπει να είναι βεβαιότηττα ---αν είναι αληθινή πίστη---αλλιώς είναι ένα μηδενικό(Σ.ΦΡΌΙΝΤ)
4)Όλα είναι δυνατά σ'αυτόν που έχει πίστη στην παντοδυναμία του Θεού.(ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ)
5)Τίποτε στη ζωή δεν είναι τόσο θαυμάσιο όσο η  πίστη---αυτή η ισχυρή κινητική δύναμη που δεν μπορούμε να ζυγίσουμε  στην πλάστιγγα ,ούτε να δοκιμάσουμε σε δοκιμαστικό σωλήνα.(ΣΕΡ  ΟΥΙΛΛΙΑΜ)
Το "ΠΙΣΤΕΥΩ" του Καζαντζάκη
1)Πιστεύω σ'έναν Θεό,Ακρίτα Διγενή,στρατευόμενο ,πάσχοντα ,μεγαλοδύναμο,όχι παντοδύναμο, πολεμιστή στ'ακρότατα σύνορα ,στρατηγό, αυτοκράτορα  σε όλες τις φωτεινές δύναμες, τις ορατές και τις αόρατες.
2)Πιστεύω στ'αναρίθμητα προσωπεία εφήμερα που πήρε ο Θεός στους αιώνες και ξεκρίνω πίσω από την άπαφτη  ροή του την ακατάλυτη ενότητα.
3)Πιστεύω στον άγρυπνο βαρύν αγώνα του ,που δαμάζει και καρπίζει την ύλη ---τη ζωοδόχο πηγή φυτών ,ζώων και ανθρώπων.
4)Πιστεύω στην καρδιά του ανθρώπου ,το χωματένιο αλώνι, οπου μέρα και νύχτα παλέβει ο Ακρίτας με το θάνατο.
5)Βοήθεια! Κράζεις Κύριε, βοήθεια!Κράζεις Κύριε ,κι ακούω.
6)Μέσα μου οι πρόγονοι κι απόγονοι κι οι ράτσες όλες ,κι όλη η γής ,ακούμε με τρόμο, με χαρά , την κραβγή σου.
7) Μακάριοι όσοι ακούν  και χύνονται να σε λυτρώσουν,Κύριε,και λεν:¨Εγώ και συ μονάχα υπάρχουμε.
8)Μακάριοι όσοι σε λύτρωσαν ,σμίγουν μαζίσου,Κύριε ,και λεν :Εγώ και συ είμαστε ένα.
9)Και τρισμακάριοι όσοι κρατούν και δε λυγούν, απάνω στους ώμους τους ,το μέγα, εξαίσιο, αποτρόπαιο μυστικό....και το ένα τούτο δεν υπάρχει!!
ΡΗΣΕΙΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΝΔΡΩΝ
1)Η  πίστη έχει δύο χρέη:¨να είναι πάντοτε άγρυπνη και ν'ανακαλύπτει  κάθε στιγμή το πιθανότατο, το παράδοξο, για να διατηρείται με το πάθος της εσωτερικότητας.(ΚΙΡΚΕΓΚΩΡ)
2)Η πίστη φωτίζει το νου και δίνει λύση στα μεγάλα προβλήματα που ανέκαθεν απασχολούν τον άνθρωπο  και τσ ποία καμία επιστήμη δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει απάντηση. Η πίστη είναι το ισχυρό τηλεσκόπιο, που βοηθά τον  άνθρωπο να διαπεράσει  το υλικό σύμπαν και να αντικρίσει τους  πμευματικούς κόσμους.Η πίστη χαρίζει την καθαρότητα της καρδιάς, την ειρήνη της συνείδησης, την ελευθερία και αποφασιστικότητα της θέλησης,τη λύτρωση. Είναι η κλίμακα που οδηγεί από τη γη στον ουρανό.
----Πίστη είναι το να πιστέψει ο άνθρωπος τα απίστευτα. Μ ετο λογικό δεν μπορεί να κάνει πιστευτά τα απίστευτα.(ΦΩΤΗΣ  ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ)
---Πίστη  είναι να πιστεύεις σε κάτι που δεν βλέπεις.Ανταμοιβή της πίστης είναι να βλέπεις αυτά που πιστεύεις. 
---Η ιερή στοά όπου περνούν όλες οι αρετές είναι η πίστη.(Ε.ΛΑΚΟΡΝΤΑΙΡ)
---Είναι καλύτερο να σιωπάς όταν έχεις απορίες και να πιστεύεις,παρά να μην πιστεύεις , επειδή έχεις απορίες.(Μ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ)
---Η πίστη είναι δύναμη ζωής(Λ.ΤΟΛΣΤΟΙ)
---Ό,τι πιστευέι και επιθυμεί πραγματικά η ψυχή,το αποκτα.(Ρ.ΜΑΡΤΕΝΤΥ  ΓΚΑΡ)
---Μην πιστεύεις τη γυναίκα όταν κλαίει,και τ'άλογο, όταν ιδρώνει.(ΛΑΙΚΗ ΠΑΡΟΙΜΙΑ)
---Από τα μάτια πιο δύσκολα πιστεύουν τ'αυτιά(ΗΡΟΔΟΤΟΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου